Argumenty, názory, postoje, osobní zkušenosti, faktografické údaje. To vše se neslo sálem Oka-mžiku i gymnáziem ve středu 7. 11. při 1. ročníku Litoměřické debatní ligy, který jsme uspořádali pro žáky 2. stupně základních škol. Šest týmů (Lingua, U Stadionu, Masaryčka, Božena, Havlíčkova, GJJ) se proti sobě postavilo nejprve v základních skupinách, nejlepší se pak střetli ve finálových bojích o medaile. Ačkoli celou akci (moderování, časomíru, propagaci, občerstvení) zajišťovali naši studenti, organizace byla perfektní. Doprovázející učitelé jednotlivých škol dopomohli coby porotci, a tak byla zajištěna i nestrannost při posuzování výkonů jednotlivých družstev. Debatovalo se nad tématy školními i politickými. A jak vše dopadlo? „Masaryčka-to je špička“ potvrdili žáci 5. základní školy po urputném boji o 1. místo, ve kterém zdolali družstvo Gymnázia Josefa Jungmanna (Veronika Kavanová, Eliáš Krákora, Matouš Marek, František Tichý, Honza Hubálek). Třetí místo si odnesli žáci ZŠ Havlíčkova.

Věříme, že se liga všem zúčastněným líbila a že si odnesli zkušenosti, dojmy i pěkné ceny. Snad se nám podařilo zasít semínko zájmu, které by se mohlo uchytit v podobě pokračování debatní ligy, již by mohla příště pořádat zase jiná litoměřická škola.

Za organizaci celé akce děkujeme našim žákům Matouši Bělohlávkovi, Honzovi Koubkovi, Lilly Dvořákové, Elišce Vytrhlíkové, Benediktu Jandovi a Martině Valešové.

Petr Bašus