Fulda je jedním z partnerských měst Litoměřic a toto partnerství se naplňuje kromě jiného také dlouhodobou spoluprací Gymnázia Josefa Jungmanna a spolku Freundeskreis Fulda, který sdružuje obyvatele Fuldy s kořeny v Litoměřicích. Díky podpoře tohoto spolku a Česko-německého fondu budoucnosti se mohou v době letních prázdnin účastnit dva studenti gymnázia Mezinárodní letní univerzity – ISU ve Fuldě. Letošního ročníku se zúčastnili Michal Pojsl a Marie Hervertová, která se s námi podělila o své zážitky.

Měsíc ve Fuldě aneb Léto našeho života (z pohledu studentů)

Je to už pěkných pár týdnů od chvíle, kdy jsme se ve škole dozvěděli o literární soutěži s úžasnou výhrou – měsíc studia na německé univerzitě. Okamžitě jsme se Michal, já (Máša) i mnoho dalších do této soutěže přihlásili. Naším úkolem bylo napsat slohovou práci v němčině na téma „Angličtina je důležitá, ale proč se učit německy?“ Z mého pohledu to nebylo zrovna nejlehčí téma, ale nakonec se nám – mně i Michalovi podařilo zvítězit a vyhrát tak plně hrazené měsíční studium i s výlety v krásném Hessenském městě Fulda.

Jaké to bylo? Tolik zkušeností, přátel a zážitků za tak krátkou dobu jsem nikdy nenasbírala. Bylo to úžasné! Program byl nabitý k prasknutí a ve volném čase jsme se seznamovali s cizími kulturami. Jednoduše jsme si naplno užili každý den.

Měli jsme na výběr z několika seminářů. Oba jsme si zvolili Was ist Deutschland?, seminář o německé historii a kultuře, který vedla profesorka z USA paní Chalupa. Dále byl v nabídce seminář Hudba, Migrace a Stressmanagmant. Tyto hodiny probíhaly ráno a učili jsme se v angličtině a němčině. Odpoledne jsme potom měli výuku němčiny. První hodina byla koncipovaná jako rozřazovací test. Michal i já jsme se dostali do nejlepší skupiny – B2-C1. Měli jsme dva skvělé profesory Thomase a Thomase. Výuka byla nesmírně zajímavá!

Nejvíce mě fascinovala možnost setkávání s ostatními národnostmi. Bylo nás tam dohromady 54 studentů ze 14 států. Bylo zajímavé poslouchat názory a diskutovat například s lidmi z USA, Číny nebo ze Španělska. Navíc jsme se naučili pár nových portugalských, čínských a samozřejmě i německých slov.

Mimoškolní program byl skvělý. Chodili jsme na kurz salsy, vařili jsme, jezdili jsme na kánoích a hráli volejbal. Večer jsme prozkoumávali německé hospůdky a užívali si krásné teplé letní večery.

Díky lidem ze spolku Freundeskreis Fulda jsme jeli na všechny výlety. Byli jsme v Berlíně, v Mnichově, ve Výmaru a ve Würzburgu. Všechny tyto zájezdy byly moc krásné. Podívali jsme se do zajímavého historického vinného sklípku. Dozvěděli jsme se spoustu nových informací v koncentračním táboře Buchenwald a zažili noční život v Mnichově a v Berlíně. Myslím, že takto nadšeně nemluvím jen já!

Jednoduše řečeno to byl nepřekonatelný měsíc plný zážitků a nových objevů. Hned bych jela zpět a znovu si se všemi sedla do parku a povídala si. Potkala a snad i poznala jsem tam úžasné přátele, které plánuji v budoucnu navštívit. Můžu se teď chlubit, že mám kamarádky v Holandsku, v Americe, v Číně, v Austrálii a třeba ve Francii. Ohromně mi to rozšířilo obzory, trochu jsem si díky tomu v hlavě přerovnala zažité stereotypy a uvědomila jsem si, že jsme všichni vlastně stejní. Všichni máme občas hlad a taky smutnou náladu a samozřejmě nám všem chutná pivo a rádi se bavíme!

Mé obrovské díky patří všem mým učitelkám německého jazyka a samozřejmě pánům a dámám ze spolku Freundeskreis Fulda. Několikrát jsme se s touto milou skupinou lidí setkali, dali jsme si společně večeři a mluvili o minulosti, přítomnosti i budoucnosti. Se vším nám vždy pomohli a vždy na nás byli moc milí a laskaví.

Děkujeme, Michal Pojsl a Máša Hervertová